פסטיבלים

הודו היא מדינת הפסטיבלים. כמעט בכל חודש מוצאים ההודים סיבה אחרת לחגוג ועובדה זו הופכת את שיגרת החיים בתת היבשת המרתקת הזו למעניינת הרבה יותר.

חגיגה צבעונית

הפסטיבלים מקורם מסיפורי פנטזיה מהמיתולוגיה ההודית, פסטיבלים שקשורים לעונות השנה בתפילה וחגיגה לקראת העונה הנכנסת, לרוב חוגגים בפסטיבל את ניצחון האלים הטובים והאור על השדים והרוע.

פסטיבל בהודו בין אם זאת, חגיגה צבעונית מקומית של כפר קטן שתושביו חוגגים יומולדת לאלה המקומית שלהם ובהזדמנות זאת יובילו את האלה על כתפיהם של תושבי הכפר לנקודת נוף יפה או לטבילה במפל, או יריד גמלים ענק, או כינוס של מיליוני סאדויים עירומים…תמיד זאת הזדמנות לחוות את התרבות המקומית הכי אמיתית שיש, להיפגש עם המקומיים שמגיעים בלבוש המסורתי ועם המון מצב רוח טוב.

מבין כל החגיגות יש כמה פסטיבלים בולטים במיוחד, ואם אתם מתכננים להגיע להודו בימי החגיגות מומלץ לא לפספס.
מועדי הפסטיבלים נקבעים לפי מופע הירח ובהתאם ללוח השנה ההינדי.

 

לפניכם הפסטיבלים הססגוניים ביותר בהודו:

פסטיבל הקומבמבלה

ההודים מאמינים כי בשחר היקום זממו השדים לחבוץ מתוך ים החלב האינסופי נקטר אלמוות עוצמתי. למרות העימותים ביניהם החליטו גם האלים להתגייס למשימה, שכן אף אחד מן הצדדים לא יכול היה לבצעה לבדו. וכך, במשך 12 ימים, המקבילים ל-12 שנות חיי אדם, חבצו האלים והשדים בכוחות משותפים את הנקטר המיוחד.משהגיעה המשימה לסיומה רצה, כמובן, כל צד את הנקטר לעצמו, מה שגרר מלחמה עקובה מדם אך הרואית להפליא, אשר רבים מסיפורי המיתולוגיה וכתבי הקודש (הוודות) מספרים בה. בסופו של דבר ניצחו האלים, זכו בנקטר החיים ונותרו בני אלמוות. עוד על פי האמונה, טפטפו במהלך הקרב המדובר ארבע טיפות מן הנקטר אל תוך נהרות בארבעה מקומות שונים בהודו – אוג’יין, אלהאבאד, נאסיק והארידוואר ובמקומות הללו נערך הפסטיבל מידי שלוש שנים. בכל פעם בעיר אחרת מתוך הארבע, כך שבכל אחת מן הערים הקדושות נחגג הפסטיבל אחת ל – 12 שנים.

במהלך החגיגות מתכנסים עשרות מיליוני מאמינים הינדואיסטים, מכל רחבי תת היבשת ההודית, לכינוס הדתי העצום הזה. בשל כמות האנשים העצומה המגיעה לחגוג את האירוע מוקמת עיר שלמה של אוהלים, וגשרים ניידים לחציית הנהר נפרשים. מחזה עוצר נשימה. מיליוני הסאדוהים ומורים רוחניים, מכל הסוגים מגיעים לכאן להיטהר ולתת את ברכותיהם לעם, להציג לראווה את סגפנותם ואת התקדמותם הרוחנית. ביניהם תמיד ניתן למצוא סגפנים אשר נדרו נדר לעמוד במשך 20 שנה על רגל אחת, הסאדוהים הערומים אשר ויתרו על כל מנעמי החיים ועל לבושם לטובת התעלות רוחנית, מגידי עתידות, אנשי דת מחופשים בדמויות אלים ועוד כהנה וכהנה, ובעיקר אנשים פשוטים הנוהרים לכאן במטרה להיטהר, לבקש מן האלים הצלחה, בריאות ואושר ולקחת חלק באירוע הכל כך חשוב ומשמעותי בעולם ההינדואיסטי.

רגעי השיא בפסטיבל, והימים בהם עיר הקומב-מלה עמוסה עד אפס מקום, הם ימי הטבילה בנהר. ישנם מספר תאריכים במהלך הפסטיבל, המתרחש מספר חודשים, אשר בהם, על פי האסטרולוגיה ההודית טבילה במימי הנהר נחשבת למטהרת ביותר. אז מגיעים לכאן ההודים בהמוניהם בניסיון להשיג עוד נקודה של טוהר בקורות החיים שלהם. בימים אלו ניתן לחזות בתהלוכות מרשימות של מליוני הסאדויים, ובטבילות שלהם.

תאריך | 2021 בפעם הבאה ב-2024
מיקום | עיר הארידואר (ליד רישיקש)

פסטיבל ההולי – הצבעים

ההולי נחגג על ידי בני דת ההינדו ובני הדת הסיקית, והוא שילוב של פסטיבל אביב החוגג את השחרור מן החורף, ובאופן סמלי גם את השחרור מן הצד האפל שלנו, פסטיבל אהבה, חג מדורות – מעיין ל”ג בעומר, מזכיר את פורים בצבעוניותו ואת שבועות במנהג התזת מים על עוברים ושבים.

המסורת בהודו, שלא כמו במערב, היא חלק בלתי נפרד מהתרבות ולכן כל בני הדת ההינדואיסטית והסיקית, המהווים את הרוב המשמעותי בהודו, ילדים, גברים, נשים וזקנים משתתפים בחגיגות הצבעוניות הללו. בשילוב ה”בנג לאסי” – משקה משכר המופק מצמח המריחואנה ומחולק על ידי הממשלה בימי הפסטיבל, הופך החג הזה לחגיגה פרועה וחסרת מעצורים, נחלת הכלל.

מקורו של ההולי במיתולוגיה ההודית, הסיפור הפופולארי מספר על מלך השדים אשר חפץ בכוח ושררה אינסופיים. הוא דרש לקבל מעמד של אל, ודרש מנתיניו שיפסיקו להשתחוות לאל וישנו ויתחילו להשתחוות ולעבוד אותו במקום. בנו של המלך, אחד המאמינים המסורים ביותר של וישנו, מסרב לקבל את הגזרה וחוזר שוב ושוב בפני אביו על הטענה כי וישנו הוא האל החזק והעוצמתי ביותר. המלך, בכעסו הרב, רוצה להוציא להורג את בנו ומבקש מאחותו, השדה הוליקה, שתיקח אותו בידיו ותצעד איתו אל תוך להבות המדורה. השדה הוליקה אמורה להיות חסינה בפני אש, אך היא אינה יודעת כי חסינותה ברת תוקף רק אם היא צועדת לבדה אל המדורה. הוליקה נשרפת, וישנו מציל את בן המלך המאמין והמסור מן הלהבות והורג את אביו. הנסיך הצעיר והטוב יורש את הכתר והשקט חוזר לרחובות העיר.

כזכר לסיפור הזה, בגרסאותיו השונות והמשונות, מדליקים ההודים בתחילת הפסטיבל מדורות ולפידים המסמלים את שריפת היצרים, הרוע, הקנאה ויתר התכונות השליליות שמייצגים השדים, ומכאן גם שמו המלא של החג “הוליקה”.

סיפור נוסף המתקשר להולי הוא סיפור אהבתם וחתונתם של קרישנה ואהובתו ראדה ולכבודם מציין ההולי גם את יום האהבה ההינדואיסטי.

לאחר טקסי האש מתחילות חגיגות הצבע ההמוניות, שיאו של הפסטיבל, המשלבות אבקות צבעוניות סינתטיות הנזרקות על כל עובר ושב, ואקדחי מים המשפריצים סילוני מים צבעוניים להשלמת המראה.

תאריך | בסוף חודש מרץ, תחילת אפריל
מיקום | בכל רחבי הודו

פסטיבל הגמלים בפושקר

עיר נינוחה ורגועה. אך למשך כשבועיים נוהרים אליה מאות אלפי אנשים, גמלים סוסים ומיני בקר שונים ומשונים אל יריד הגמלים הגדול של פושקר.

יריד הגמלים המתרחש בכל שנה בסביבות אמצע נובמבר, הוא מסורת ארוכת שנים אשר מקורה בזירת מסחר ענפה של כל תושבי האזור בגמלים ובבקר. וכמו בכל התכנסות גדולה מנצלים ההודים את ההזדמנות לחגיגה. גם היום מגיעים אל היריד סוחרים רבים והוא שמר על מטרתו המקורית ומשמש אחד השווקים הגדולים בהודו, אם לא בעולם כולו, לגמלים ובקר. אך עם השנים התפתח סביב העיסוק במסחר גם פסטיבל שלם של מוסיקה ומחול רג’סטאני מסורתי, פולקלור וצבע, ועוד מיני מופעים משעשעים ומרתקים, תחרויות, תערוכות ושווקים. הפולקלור הרג’סטאני הוא צבעוני ומרשים במיוחד גם בימי חול, ועל אחת כמה וכמה ביום חג שכזה.

הזירה המרכזית בה מתקיימים אירועי הפסטיבל הוא אציטדיון גדול בו מתקיימות תחרויות היאבקות, מרוצי גמלים, תצוגה ותחרות של ציורי קיר מסורתיים המצויירים על ידי הנשים המקומיות, ותחרויות ספורט מסורתיות נוספות. חלקם ענפי ספורט שלא ראיתם אף פעם…, תחרות השפם הארוך ותצוגות טורבאנים, ארוכים לא פחות.

ברחבה של תצוגת הבקר הגדולה אשר נמצאת בקרבת האיצטדיון ישנן תחרויות חליבה, רכיבה, ותערוכות בקר. הגמלים בתצוגה מקושטים בשלל צבעים ונראה כאילו גם הם משתתפים בשמחה בחגיגה הגדולה.

מלבד התכנית העשירה שמציע הפסטיבל אפילו השיטוט בסמטאות העיר בימי היריד הן חוויה מרתקת. זו הזדמנות לראות את ההוואי הרג’סטאני במיטבו ולהתרשם מן התלבושות הצבעוניות, מכהני הדת המגיעים לעיר הקדושה לברך את החוגגים ומשוק עשיר ומגוון. הכפריים המקומיים נהנים מן ההמולה ומן ההזדמנות לשבת יחד ולשתות כוס צ’אי ברחובות העיר.

היריד הגדול הוא הזדמנות פז למאמיניו של האל ברהמה להגיע אל העיר הקדושה כל כך ולבקר בה, לפחות פעם אחת במהלך חייהם (בגלגול הזה, אחד מיני רבים…).

לפי המיתולוגיה ההודית איבד האל הבורא ברהמה כמה מעלי הכותרת של פרח הלוטוס שלו במלחמתו עם השד וג’ארה. העלים נפלו בפושקאר וסביבותיה ומיד לאחר שנפלו החלו לנבוע מהם מים. כך נוצר האגם בפושקאר.

כאן תוכלו למצוא את אחד המקדשים היחידים בעולם המוקדשים לאל ברהמה. עובדה מפתיעה בהתחשב בכך שזהו אחד האלים הנערצים ביותר בהודו. על פי האמונה ביצע האל ברהמה טקס סיגופים מסובך ליד האגם בפושקאר, ובסופו, כאשר חיכה לאשתו והיא בוששה להגיע התחתן עם אישה אחרת. האישה, שכמובן הגיעה בסופו של דבר גילתה את המעשה, התרגזה, ונדרה נדר שברהמה לא יזכה שיסגדו לו בשום מקום אחר. כדי לזהות את האל ברהמה בציורים, חפשו דמות המצוידת בארבעה ראשים, הפונים לכל הכיוונים, סימן לנוכחותו בכל מקום. כלי הרכב שלו, גם אותו תוכלו לראות בציורים, הוא האווז – בהחלט כלי רכב לא שגרתי.

יריד הגמלים הענק מתקיים למעשה לצד חג דתי חשוב בימי הירח המלא בחודש נובמבר, זהו המועד שבו האל ברהמה קיים את הטקס, בימים אלו מגיעים מאות אלפי מאמיני האל לטבילה באגם שלפי אמונתם מטהרת אותם מכל חטאיהם…

תאריך | אמצע נובמבר – בימי ירח מלא
מיקום | פושקר

פסטיבל הדיוואלי – חג האורות

 דרכם חזרה הוארה לפי הסיפור באלפי נרות שהדליקו מאמיניהם, ובכך סימן את ניצחון האור על החושך.
ההכנות לפסטיבל נמשכות כחמישה ימים. בימים אלו מאירים במנורות צבעוניות את הרחובות והבתים בהודו כולה, שיאו של הפסטיבל נחגג ביום מולד הירח של החודש השמיני בלוח השנה ההינדי. ביום זה לובשים ההודים בגדי חג, מדליקים את האורות, בבתים ובמקדשים יש תפילות חגיגיות והשמים נצבעים מזיקוקים.

תאריך | אוקטובר – נובמבר.
מיקום | כל רחבי הודו

פסטיבל האונאם בקראלה

פסטיבל האונאם נחגג בדרום הודו במיוחד במדינת קראלה. החגיגות מאופיינות בתהלוכות גדולות, מקושטות בזרי פרחים עצומים, ריקודים, מצעדי פילים מקושטים וצבעוניים, וגם מרוצי סירות בתעלות המים. החגיגות נמשכות כעשרה ימים.

תאריך | אוגוסט – ספטמבר.
מיקום | דרום הודו, במיוחד במדינת קראלה.

פסטיבל הפונגאל בדרום הודו

בימי החג מכינים מאכל מתוק במיוחד מהאורז החדש שמורתח בחלב מתוק, תחילה מעניקים את הממתק לאלים ואז לפרות ולבני המשפחה.

תאריך | במהלך ינואר 
מיקום | דרום הודו, מדינת טאמיל נאדו

טיולי פסטיבלים לדוגמא

טיול להימלאיה הירוקה – 14 לילות

טיול לאזור הכי ירוק של ההימלאיה, נהר הגנגס וההינדואיזם ברישיקש, טיולים רגליים בעמק בנג'ר, הבודהיזם בדהרמסלה והסיקים באמריצר.

דרום הודו קלאסי – 15 לילות

טיול קלאסי לדרום הודו, הטקסים במקדשיה העתיקים של טאמיל נאדו, מטעי התה, ניחוח התבלינים ותעלות המים של קרלה.

הודו שלא הכרת

לתכנון הטיול הבא שלך
צור/צרי קשר